söndag 20 september 2009

Älgjakten i Långskog



Antar att det är jag som skjutit denna bäver..

Älgjakten i Kroksjön


Då var denna helgen slut, sista älgjakten i september för min del.

På lördags morgonen fick jag och Patrik sitta efter en väg, passet heter ``Gubben``.
Det var totalt 5 passkyttar och 2 hundförare i såten som vi jagade.
Det hände inte mycket, en utav hundarna fick tag på älg, men det var långt ifrån oss. Älgarna sprang sedan över till grannmarken. Klockan 07:30 så small det iallafall. Det var Anders som hade skjutit en Pinntjur. Efter några timmar så packade vi ihop och åkte till passet som Anders hade skjutit älgen på.


Vägpass är tråkiga, tur att Patrik har en Gps (Astro) så vi kunde titta hur hundarna sprang.


Skytten Anders vid älgen när vi kom dit för att hämta den


Lastning av Älgtjuren

Tillvaratagning av tjuren

Söndagens Jakt

Idag så fick vi sitta på ett fint pass. Vi satt på en myr intill en sjö. Till en början så hände det inte mycket alls. Men vid klockan 07:00 så hör vi ett plask i sjön och vi får se en Älgko som simmar i vattnet innan det går upp på land. Synd bara att den gick upp på motsvarade sida av sjön så avståndet från vårat pass var drygt 700m. Men det är alltid kul att få se att de finns iallafall. Idag så släpptes bara en hund i första såten, och den hunden fick tag på älg som sprang ut på granmarken.

Vi samlades för att påbörja såt nummer 2 där hundföraren hade sett ko med kalvar gått in tidigare på morgonen. Alla passare fick vägpass och vi hamnade i mitten utav passkedjan. Hunden släpptes och vi kunde följa hunden arbete på Patriks GPS. När vi såg att hunden började få upp farten så förstod vi att han hade fått tag i älgarna. Och när det började närma sig oss så gick pulsen upp. Några krokar innanför oss innan hunden sprang rakt mot oss, vi väntade oss att se älgarna vilken sekund som helst. Vi ser något skymla mellan träden innan den kommer ut, men det var ingen älg, Bara hunden.. Älgarna hade förmodligen vänt innanför oss därför de hade fått vind utav oss. Men det konstiga var att vi inte hörde något ljud ifrån de, hur kan en ko med 2 kalvar röra sig så ljudlöst? Hunden sprang tillbaka in i skogen och hittade spåret igen och sedan small det 2 gånger. Jaktledaren hade skjutit på 2 kalvar. Den ena kalven låg på plats medans den andra hade gått vidare. Vi bytte pass och fick komma till ett torn som Patrik hade byggt. Väl där så blev det bara tråkigt, Vi satt bakom ett berg så vi hörde ingenting, Patriks Gps hade dåligt kontakt med hunden, och radiotrafiken var dålig. Vi fick höra via mobiltelefon att jaktledaren hade spårat kalven en bit innan han hade släppt hunden och att det hade blivit ståndskall på kalven. 40 min senare så var kalven skjuten och jaktdagen gick mot sitt slut. Det var bara det jobbiga kvar, hämta kalvarna och ta reda på de...


Ett kanon pass! Kamin, Vindtätt, Tak, Sköna sittsar, Allt var perfekt, eller hur var det egentligen?? Patrik bör bygga klart detta pass någon gång..



Detta pass var bättre, men jag saknade någon värmekälla.. Bra bygge Patrik! Men sätt in en kamin!




Dags att röja lite efter vägen, sikten börjar bli dålig..

Den ena kalven vägde 56 kilo, och den andra vägde 74 kilo, Snacka om viktskillnad på syskonen, två kvigkalvar..




Lite andra bilder från helgen

Kväll i Kroksjön, Anders hade tagit dit Husvagnen.

Karl-Göran fick punktering..

1 kommentar:

  1. Jag var med pa en älgjakt 2006 i Langskog, det har varit

    ett stort aventyr.

    SvaraRadera