söndag 6 december 2009

Älgjakt, Älgobservation igen, men inget skottläge.

Det sista entusiasterna


I början av jakten var vi närmare 40, nu var vi ca 11 stycken. 2 passkyttar och resten hundförare. Vi jagade i två grupper.

Lördagens jakt
Jag och Leif gick som vanligt med Rapp..
Vid klockan halv tio så tog Rapp upp älg ca 400 m ifrån oss. Först står det stilla något minut innan det blir sken rakt mot oss, jag får syn på älgens ben när han springer förbi. Älgen stannar 70 m ifrån oss och det blir ståndskall igen. Denna gång så är det stopp i ca 5 min innan det blir sken igen.. Vi ser hur älgen springer iväg över ett hygga på andra sidan en myr.. Långt håll..
Rapp hänger på och ett par kilometer bort så blir det stopp bakom en bergknöl ner mot en sjö.
Vi hör knappt hunden på 700 m, men när vi kommer på 500 m så hörs han tydligt. Vi gick ner och följde sjöstranden mot ståndet. Det var rena rama djungeln, inte nog med att det var tätt som bara f*n utan det var massor med björkar som låg huller om buller pga bävrarna som hade fällt de. Det var hål i isen på flera ställen, så det var tydligt att det fanns bäver där.
Iallfall så smög vi oss efter ståndet som gick i sakt gångstånd om vartannat. Men vi kom aldrig tillräckligt nära för att se älgen. Mycket berodde på att Rapp var feg och skällde en liten stund och sedan kom tillbaka till oss, sedan så skällde han långt ifrån älgen, så det knappast blev lättare. Men djungeln som vi stod i gjorde det svårt också, hörde älgen flera gånger, både lockningar och avbrutna kvistar.
Efter två timmar så sprang Rapp fram till Åke och han kopplade honom.


Söndags jakt

Gårdagens betende på älgen som Rapp hade gav vissa spekulationer i att älgen kanske hade varit ut på isen och halkat. Så Åke åkte dit och släppte och vi väntade en stund innan vi släppte. Men upptaget dröjde och vi släppte också. Efter en stund så fick Åke se en älg men han hand vatten i kikaren när han skulle skjuta. Älgen skenade och Åke fick sedan hämta Troja långt bort. Rapp tog även på spåret sedan, men vi lyckades fånga Rapp när han skulle passera en väg. Medans vi höll på med detta så hade Löken fått tag på älg. Ståndskall/gångstånd i 2 h innan det blev sken in på grannmarken för att sedan bli stopp på gränsen mellan våran mark och grannmarken. Löken var dit och stötte det flera gånger med lyckades inte få tag på hunden. Klockan 18:15 ikväll fick han tag i hunden iallafall.

Nu var älgjakten slut för mig i år. Ingen skjuten älg, men det blev iallafall 8 observationer.



En morgontrött hund som valde att sova lite innan det var dags för jakt





Träffade denna blivande harhund. Hoppas på lite spårsnö så vi kan hjälpa till lite..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar