söndag 29 november 2009

Älgjakt, Var det sista gången för detta år?

Lördagens Älgjakt

När vi samlades vid klockan 07:30 på morgonen så var vi 6 jägare i våran grupp. Två passkyttar och 4 hundförare. Den andra gruppen var runt 6 stycken också.

Jag och Leif gick som vanligt med Rapp. Men vi behövde inte gå så långt idag. Det blev ca en mil innan jaktdagen var slut. Första släppet så letade Rapp igenom det mesta av området som vi tänkte gå av. Han letade igen oss 3 gånger och sedan så var just det området genomsökt.
Sedan så släppte vi honom på ett nytt ställe. Rapp drog igenom området på första söket för att sedan återvända till oss. Klockan var då närmare 12 och vi åkte hem till Åke och samlades där för att prata om dagen och fika. Troja hade varit iväg på en tur och Tula hade varit iväg med något. Men det var osäkert vad det var. Båda passkyttarna Greger och Sivert hade hört brak och trodde att det hade gått älg förbi deras pass.
Älgspår finns det men idag så gick det dåligt för oss. Den andra gruppen blev utan älg också, fast de såg mycke älg.


Hans och jämthunden Tula kommer tillbaka efter en promenad i skogen

Hälleforsaren Troja vill mer än gärna vara med på kort..

Söndagen Älgjakt

Vi släppte Rapp och han försvann ganska snabbt rakt mot E4 och vi for direkt och hämtade han på andra sidan E4. (Garmin Gpsen är guld värd när hunden är närma E4 och järnvägen som vi har på marken)
Nästa släpp så for han fram och tillbaka som samma ställe på andra sidan en myr, Harslag?
När han sedan kom tillbaka så gjorde han ett nytt sök åt samma håll och drog iväg en bra bit innan han vände och kom tillbaka, antagligen bara ett sök. Sedan så tog han på ett älgspår som hade gått över vägen. Det hade tjäla i spåret så antagligen så hade älgen gått under gårdagen för lite vittring fanns det nog kvar.
Sedan gjorde Rapp en stor sökrunda. Han passerade Löken (hundförare) för att sedan vända och komma tillbaka mot oss. 300 m ifrån platsen där han lämnade oss sist så tvärvände han och drog rakt i motsatt riktining. Man såg tydligt på gpsen att han hade fått tag i något som senare visade sig vara älg. Greger (Passkytt) hade sett ett ensamt djur utan horn passera utom skotthåll från hans pass. Sedan så såg även Hans (hundförare) en tjur som Rapp antagligen också hade. Så antagligen så var det de två djuren som Rapp fick tag i, men Rapp kunde inte ta sig över en bäck. Bäcken är full av bäverdammar och det är sällan hundarna tar sig över den bäcken.
Sedan så såg även Sivert (passkytt) och Åke (hundförare) en ko, som kanske hade kalv med sig (osäkert). Löken (hundförare) fick tag i en ensam ko som passerade en passkytt i andra gruppen med hon vågade inte skjuta pga hon inte såg om det var någon kalv med. När sedan Löken skulle hämta sin hund så såg han ko med kalv springa över vägen..
Alla i gruppen såg älg utom jag och Leif. Otur, men utan oss hade antagligen inte Greger och Hans fått sett någon heller.

Om det blir älgjakt nästa helg så blir det den sista helgen för mig i år. Förhoppningsvis så blir det jakt nästa helg men det finns risk för att det blir hård före. Med hård före menas att det blir skarpt och hårt på snön, så tassarna på hundarna far illa. För snö skulle det bli imorgon..
´








Min ryggsäck med en massa fika i

Leifs ryggsäck med ännu mer fika i

Rapp gör reklam för Garmin gpsen.

Den är guld värd när hunden är i trakterna kring e4 och järnvägen, för där vill väl ingen hundförare ha sin hund hoppas jag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar