söndag 14 augusti 2011

Säljakt

I lördags kväll så var jag och Vilhelmina pojken Jonas Ardlin på säljakt med den erfarna säljägaren Anders Eriksson. Tyvärr så var vinden lite för kraftig för bra sälväder och dessutom så var det fel vid.
Vi gjorde i alla fall ett försök på kvällen. Vi fick syn på en säl i vattnet efter ett tag. Vi släppte iland Jonas på en sten och han la sig till rätta och väntade på att sälen skulle dyka upp igen. Tyvärr så kom inte sälen upp nå mer.
Vi gick iland på en ö och tog å fika i väntan på sälen.
När solen är på väg ner och vi är redo att ge upp, så hojjtar Anders till, Säl! En stor säl, 200 kilos, kommer simmade runt ön. Vi gör en kortare löpning för att komma inom skotthåll. Jonas hinner inte mer än att lägga sig innan sälen försvinner igen. Nästa gång som den kommer upp så är den längre bort och där stannar den och sover i vattnet. När vi återigen har gjort oss i ordning, alltså, Jonas ligger på en sten och vi närmar oss med båten så försvinner sälen. Därefter så dyker den upp här och där på olika ställen, som närmast 50 m från båten, men tyvärr så försvinner den lika snabbt som den hade kommit upp.

Mörkret börjar falla och vi får lämna havet för denna gång. Vi fick se två sälar trots det dåliga vädret så det får ses som lyckat.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar